Go hot! Go Yoga! Go Bikram Yoga!

Fredagkväll, i en varm källarlokal, någonstans på östermalm står jag med ett lyckligt leende på läpparna. Lokalen är en hälsostudio med diverse terapeuter och olika träningsformer.
Jag står i ett rum, det är lågt till taket och speglar längs väggarna, rummet ser precis ut som balettsalen som jag dansat i min barndom. Lite sliten, inte riktigt anpassad för verksamheten, men med en känsla.
Jag har precis avslutat och överlevt (!) mitt första Bikram Yoga pass, därav leendet . Det här var för några år sedan då denna yogaform precis dragit igång i Stockholm.

Yogaformen är en kraftfull och intensiv variant, med basen i Hatha Yoga. Yogan utförs i ett rum uppvärmt till 40 grader och det märks redan när du stiger in i salen, det känns som att mötas av en vägg bokstavligen. Värmen har syftet att efterlikna det indiska klimatet med dess gynnsamma effekter så som att mjuka upp musklerna, ge en skonsam träning, främja rörligheten och öka svettningen och därmed avgiftningen i kroppen. Räkna med att du svettas som du aldrig tidigare gjort, men efter ett avslutat pass känner du dig ändå otroligt ren och vital. Värmen är en stor utmaning då tanken är att kunna hålla krävande yogapositioner med en bibehållen lugn och jämn andning och ett stilla sinne

Varje pass följer samma mönster av 26 positioner eller sk asanas som alla utförs två gånger. Många av yogarörelserna är balans- och styrkekrävande, men varje position kan modifieras så även om du är nybörjare så klarar du dig igenom ett pass, så länge du lyssnar på din kropp och inte pressar dig för mycket. Den dagen du inte tittar på någon annan i yogasalen och inte jämför dig med andra, den dagen yogar du på riktigt! Yoga handlar om dig själv, din kropp och ditt sinne.

Det är lätt att bli motiverad att träna Bikram eller värme yoga regelbundet, resultaten kommer snabbt och kroppen känns renad, avgiftad och genomarbetad efter ett 90 minuterspass i värmen!

Go hot! – Du kan prova på Bikramyoga bland annat hos:
Du Calme, Birkagatan 35, Stockholm
Bikramyoga Söder, Gotlandsgatan 53, Stockholm
Bikramyoga Malmö, Gråbrödersgatan 2

Bild: Desertbikram

Modelbehaviour, Editorial

Editorial, tearsheets, tears, material, tidningsjobb, redaktionellt…… allt detta är synonymer för samma sak, nämligen ett modejobb för en tidning.

Långa dagar, obekväma arbetstider, dåligt betalt, men ändå så eftertraktat!

Nyckeln till framgång

You need more tears Daniel, säger Emannuel min bokare där jag står dryga 20 år gammal och känner mig lite vilse i Paris.
YouŽre book itŽs not strong enough, sorry upprepar han.
-Du behöver göra lite tidnings-jobb så modevärlden vet att du finns.
– Vad tycker du Nathalie, frågar Emannuel och slänger över min bok till den andra bokaren och jag vill fånga den i luften och ta första flyget hem.
– Disgusting, säger hon med en riktigt rå, grov fransk accent, och slänger tillbaka min modellbok.

Den verbala misshandeln av kvaliten på min modellbok fick mig att inse att de här tidningsjobben verkar viktigare än jag trott.
Tear på engelska står för riva och sheets för sidor (papper), så med andra ord är tearsheets sidor utrivna ur ett modemagasin.

Förutom att vara ditt skyltfönster för resten av mode-industrin, är det en chans att komma i kontakt med fotografer som annars bara gör de största kampanj-jobben eller stylister som är minst lika viktiga att smeka medhårs.

När du sedan siktar mot USA är tearsheets ett måste för att ha den minsta chans för ett arbetsvisum.

Betalningsmässigt är det generellt runt 800-1000 kronor, men bilderna du får kan i sin tur leda till jobb med ett par extra nollor efteråt.
Oftast är det extremt långa dagar, men med handen på hjärtat oftast de roligaste jobben.
Fotograf, stylist, hårstylist och make-up artist gör alla sitt bästa för att just de här bilderna ska bli dem alla i branschen pratar om.

Jag har haft extrem tur i min karriär och fått jobba med bland annat Vouge, Elle, Arena, Cosmopolitan, Glamour och LŽOfficiel.

Jag ligger på en liten gräsplätt vid Union Square i New York och vilar mitt huvud på min väska.
-Are you on a lunchbreak , frågar en tjej och sätter sig ned en bit ifrån.
– My whole life is a lunchbreak svarar jag, sluter ögonen och inser att det är ett extremt modelbehaviour.

Hotell Missoni

Trenden med modedesigners som öppnar hotell är inte speciell ny. Både Versace och Bvlgari har egna hotell, Armani är på gång att öppna och har signat för 14 nya hotell, varav ett kommer bli klart under 2008 i Dubai. Nästa designer ut är Missoni som nästa år väntas öppna första hotellet i Edinburgh, tätt följt av ett i Kuwait City senare samma år. Innan 2010 ska 30 stycken ha öppnat. Det är Rosita Missoni som kommer stå för inredningen och hon kommer att återskapa existerande designmöbler och klä dem i märkets välkända mönster och former. Hotellen ingår i kedjan Rezidor SAS som redan har cirka 280 hotell i 48 länder.

Oväntad time out

Min favoritskådis Cameron Diaz har bestämt sig för att lämna Hollywood. Hennes pappa avled för en tid sedan och i helgen när det var pressträff för hennes senaste film ”What happens in Vegas” uteblev Cameron. Istället skickade hon ett handskrivet brev till hela den amerikanska pressen där hon förklarade att hon behöver en time out och tackar för allt stöd hon fått genom åren. Jag håller tummarna för att hon snart är tillbaka och ser fram emot att se hennes senaste film ”What happens in Vegas”.

Modelbehaviour, Army


Vad är det som lockar alla designers med militär-inslag?

Jobbade för Moschino och designern ville lägga till klaffar och detaljer för att få alla plagg mer army.More military, more military ropade han och sprang omkring i ateljén och viftade med armarna och assistenterna höll med självklart.

Det är inte alltid tydliga militärplagg, men fickor, klaffar och vissa snitt på kläderna skvallrar om armé-inspiritation. Under modeveckan senast på Berns åkte även kängorna på.

Jag har inget mot det. Absolut inte, jag undrar bara vad det är som gör att det är attraktivt. Har det med en strikt stil att göra eller lite makt-känsla när man tar på sig plaggen?

När jag sedan gör ett modejobb för en svensk tidning så tog de armé-stylingen till det extrema. En hel militär-outfit!

You are in the army now!

Med kartan i ena handen, mobilen i den andra, modellboken på bordet och en espresso framför sig.
Hon sitter vid bordet brevid och poserar lite avslappnat för de passerande vid Doumo Milano.

Modelbehaviour tänker jag, sveper min espresso, tar på mig mina solglasögon, stoppar ned boken i väskan och promenerar nonchalant därifrån…

Modelbehaviour, Ung i sinnet


– öh, hur gammal är du? Frågade sjuksköterskan där jag låg på britsen och blödde kraftigt från rygg och huvud.
Snart 30 svarade jag och insåg inte att hon undrade över hur jag kunde ha gjort mig så illa på skateboard-åkning i min ålder.

Det här utspelade sig förra våren och timmarna innan hade jag missbedömt en nedförsbacke och i bar överkropp, kepsen bak och fram och en sex&city-box under armen hade jag vurpat i hög hastighet.
Jag har lärt mig en läxa till årets åkning, men få saker får mig att känna mig så levande som att leta sig tillbaka till ungdomens aktiviteter, cykla, skateboard, bada och spela fotboll barfota på en gräsplätt någonstans.

Jag skjutsade hem min fästmö på pakethållaren till cykeln häromdagen, solen hade det underbara eftermiddags-ljuset och den varma vinden fläktade mot oss. Hon såg inte, men jag log hela vägen hem och kände hur känslor dök upp i kroppen som länge legat gömda.

Njut av våren och våga vara unga i sinnet, man säger att man lever längre då.

Vi är inne i en studio i Paris.
DonŽt feed the models står det på fotografens tröja och vi kan inte sluta tycka att det är ganska kul.
George och jag fotar 35 olika underkläder och han har tröttnat på jobbet.
Helt plötsligt står George där och har lagt en banan innanför kallingarna och vi båda är så uttråkade att det är galet kul.
Produktionsledaren har tydligen inte samma humor och mumlar något om modelbehaviour…

Sponsrad modeblogg?

Hittade en intressant artikel om hur modebloggare har blivit en intressant kanal för olika företag att marknadsföra sig genom. Det finns flertalet modebloggare som tar betalt för att skriva om produkter samt marknadsföra olika produkter och tjänster via bloggen på olika sätt. Rätt eller fel?
När Fashionguide recenserar produkter, tipsar om ”Fashionguides favoriter” vill jag verkligen poängtera att det är inget vi får betalt för utan det är våra egna favoriter och produkterna är testade och utvärderade. Artikeln hittar du här.

Bild: ELLE

Modelbehaviour. Branschen

Få yrken fascinerar, hänför, lockar och väcker så starka känslor som modellyrket. Jag ska i flera inlägg försöka förklara hur modellyrket fungerar.
Hur man startar en karriär ska jag skriva om idag.

Det finns ingen absolut sanning inom modellyrket. Allas karriärer ser olika ut, men jag kan bara skriva om hur min har sett ut och intryck och erfarenhet efter 10 år i branschen.

I want to be a model!

19 år gammal ringde en kompis som jobbade som modell upp mig på mobilen och sa att det saknades en kille till en modevisning på Grand Hotel för Versace-butiken i Stockholm .

Visningen som i sig var nästan ett fiasko för min del ( hade så mörka solglasögon att jag snubblade på en sladd i början av catwalken) gav mig mersmak och gjorde att jag kom kontakt med en agentur som snabbt skickade mig till Milano på prov i tre veckor, som ledde till tre år. Det är en lång historia som jag berättar mer om vid ett annat tillfälle.

Scouter
De flesta agenturer i storstäderna i Sverige har scouter som cirkulerar runt de populära gatorna och bland ungdomscafeérna.
Kommer någon fram till er så ta hans / hennes namn och vilken agentur de jobbar för. Tyvärr finns det fortfarande människor som utnyttjar unga tjejer och killars drömmar om framgång.
Oftast innebär det att bli scoutad på stan att ni sedan får komma på en liten intervju hos agenturen där de ställer lite frågor, tar mått och lite polaroidbilder. Sedan är det bara att vänta på ett svar. Caroline Winberg är kanske vår kändaste modell som blev scoutad på en t-banestation i Stockholm

Skicka in bilder.
Att vara snyggaste tjejen eller killen i klassen ger inte garanterat en plats hos agenturerna, då efterfrågan på mått och rätt utseende varierar.
Generellt kan man säga att de letar efter tjejer som är 172cm-182 och för killar 183cm-190

Bilderna ni skickar in ska vara enkla bilder mot tex en vit bakgrund. Ansiktsbild, helkroppsbild och en profilbild räcker gott och väl.
De på agenturena har bra tränade ögon för vad som fungerar så lägg inte ned pengar i detta läge på en dyr professionell fotografering utan semesterbilder eller enkla bilder med en digitalkamera räcker jättebra.

Ett tips för tjejer är också att spara på sminket. Agenturena vill se hur ni egentligen ser ut. Att skicka in bilder i full make-up har aldrig hjälpt någon.

Leta upp agenturer på nätet och skicka in bilderna.Oftast kan det ta upp till fyra veckor att få ett svar så misströsta inte om det tar tid. är de intresserade väntar ett möte.
Prova att skicka till flera agenturer. Du kanske passar perfekt som modell fast de har någon som är lik dig för tillfället och är tvungen att tacka nej pga detta.

Modelltävlingar
Detta kan vara ett sätt att få in foten, men har du det som krävs så blir du antagen på att skicka in bilder lika gärna som du vinner någon tävling. även här finns många som tar ut avgifter att vara med i tävlingar för att tjäna pengar på ungas strävan efter en karriär. Vill du bli modell så är det enklaste sättet att skicka in bilder.

Vi sitter backstage på Roberto Cavalli visningen är uttråkade och har inlett ett vattenkrig för att fördriva tiden. Den ansvarige för visningen är förskräckt över att något av plaggen ska bli blöta och skriker förtvivlat. – Models, please stop It!!!!! – Oh my god! How can we stop this modelbehaviour !!

Eko shopping

Jag tänkte ta tillfället i akt och tipsa om några av mina favoritbutiker med ekologisk inriktning i Stockholm. Kanske förgyller de din nästa shoppingrunda i huvudstaden?
I dessa butiker finns spännande sortiment av hudvård, hälsopreparat, teer, böcker och mycket mer. Ofta finner man nya, spännande varumärken som ägarna till butikerna själva tagit in. Behöver du inspiration till en hälsosammare livsstil är följande butiker väl värda ett besök:

Happy Hippo, Riddargatan 28
Ekologisk, välsorterad matbutik med lunchservering och café, även catering. Butiken är fylld med hälsosam mat i snygga förpackningar! Deras tehylla är en dröm och man kan stå länge och sniffa på de olika teerna, beslutsångesten är svår, jag vill ha allt!
Sortimentet är i ständig förändring så vid varje besök upptäcker man något nytt. Vad är moget just nu? Vad är senaste ekotrenden? Pumpakärneolja? Tvättnötter? Gojibär? Svaret hittar du hos Happy hippo!

Sundloef, Linnegatan 19
Här finner du enbart ekologisk hudvård. Du hittar hela Dr Hauschkas sortiment och du hittar det ekologiska doftmärket Rich Hippie och dess systermärke Nature girl.
Danska Nascent, samt The organic pharmacy, och australiensiska Jurlique är ytterligare tre hudvårdsmärken som alla har sin originalitet. Personalen är väldigt trevlig och hjälpsam, och jag skulle lätt kunna spendera en förmiddag i denna lilla butik sniffande och botaniserande bland alla roliga burkar och flaskor. Me like!

Blueberry, Sibyllegatan 15
Blueberry lifestyle är som en liten må-bra-fabrik, de har ett stort sortiment av hälsokostpreparat, teer, hudvård och kosttillskott. Hos Blueberry finns det första hudvårdsmärket som hakar på den rådande Rawtrenden. Märket heter Raw Gaia och innehåller enbart ekologiska och oprocessade ingredienser, självklart är det också fritt från tillsatser och konserveringsmedel. Förutom allt spännande på hyllorna har även de supernyttig takeawaymat och inte minst sagolikt goda smoothies och juicer med spännande ingredienser som t ex acaibär eller mandelmjölk.
Har du inte vägarna förbi Sibyllegatan kan du smaka på deras goda mat på NK, där en riktig hälsobar huserar vid Regeringsgatans ingång.

Trevlig eko-shopping!

ELLE Finland är äntligen lanserad…

Då har äntligen Finland fått sin egen ELLE. Snygga supermodellen Karolina Kurkova prydda premiäromslaget och jag måste genast ge mig ut på jakt och kolla in detta nr. Finland känns på något sätt väldigt nära men ändå så långt bort….spännande att se hur de tolkar trender och hur deras modejobb ser ut.