Modelbehaviour, 41 shots

Klockan är 08:58 och jag småspringer över Igeldammsgatan mot J.Lindebergs kontor. Något försenad men framför allt så smiter den kalla vinden in genom min för dagen välplanerade outfit som är mer snygg än praktisk i den kalla svenska vintern.

Jag ska fotas för deras webshop och jag funderar över hur många outfits vi ska göra idag när jag står och trycker fram en dubbel espresso.

I milano brukar en heldag ligga runt 10-12 outfits, medan USA sällan har mer än 6 och tyskarna har någonstans där i mitten 7-8 stycken.

Svänger runt hörnet mot fotostudion och möter en vägg med kläder som gör att rummet mer ser ut som en outlet i Barkarby.

– God morgon säger jag och håller ögonen på alla kläder.
– Hur många outfits har vi idag, smyger jag ut frågan, rädd för svaret.
– Vi ska fota 41 bilder får jag som svar och och jag blir svag i knäna.

Make och hår går fort och vi testar ljuset och jag börjar med outfit nummer ett och jag sätter igång med mitt hantverk. Titta rakt fram, vrid 45 grader, kisa med ögonen, handen i fickan, böj höger knä, börja om från rak, vrid vänster, smäll på ett colgate-leende, båda händerna i kors, rörelse. Mina poser är som ett fint Schweiziskt urverk efter alla år och mina poser levereras i takt med att blixten slår.
– Tack, nästa outfit ropar fotografen och vi är officiellt igång.

Att fota 41 bilder ståendes är vidrigt jobbigt. Ryggen börjar göra ont vid bild 17, ögonen är totalt uttorkade av den starka blixten redan efter 18-19 stycken beroende på blixt-styrkan och poserna börjar ta slut och repeteras efter exakt bild nummer 20.

Bild 21 puh
Bild 22 Herregud
…….
Bild 29 ORKAR INTE MER!!!
Bild 33 är det här ett skämt
Bild 37 Ryggen brinner och ögonen känns som sandpapper.
Bild 39 Hur långt är det till St. Görans sjukhus????
Bild 41 Svaga minnen att jag står i ett ljust sken på kungsholmen.

– Tack vi är klara, ropar fotografen och jag sjunker ihop på en stol och blundar.

Haltandes, vimmelkantig och sliten sitter jag på tunnelbanan och tittar på byggarbetaren framför mig. Han blöder från knogarna, har damm i öronen och näsa, Blånaglar på hela vänsterhanden och hål på knäna. Jag försöker nå ögonkontakt och visa honom att vi båda varit ute i krig idag, men min långa figursydda rock och hugo boss skor verkar inte imponera på honom.
Till slut möts våra blickar och jag nickar mot honom och säger med mina ögon.
– Vi har slitit idag min kära broder
– Hans ögon blinkar långsamt och jag tolkar hans svar som: jag har slitit medan du bara haft ett helt vanligt modelbehaviour.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *