Klänningar

Bakgrund och historik om olika klänningar och klänningstyper

Klänning är ett klädesplagg som sitter ovanför bysten, sträcker sig högre upp på kroppen än en kjol som tex endast går upp till midjan. Aftonklänningar,Balklänningar, Brudklänningar, Dansklänningar, Etuiklänningar och Flapperklänningar är några varianter på klänningar. Aftonklänning är ofta axelbandslös eller med urringning och en mer elegant variant av klänning. Jacka, cape eller sjal är lämpligt att bära till samt aftonhandskar och smycken.
Balklänning kan även kallas frackklänning och används främst vid baler eller andra högtider där dresscoden är högtidsdräkt. Den ska helst bäras med stärkt underkjol för generös vidd. En balklänning kan ha bar rygg, sakna ärmar, vara axelbandslös och urringad samt att långa handskar kan bäras. Det vanligaste är att man hyr eller köper sin balklänning, och första tillfället för många är vid gymnasiets abiturientbal.

Brudklänning används endast vid bröllop eller vigsel. Den traditionella färgen är vit men det blir allt vanligare med färger som krämvitt, champange och blekrosa. Först på 1880-talet blev vit brudklänning allmänt utbrett och då först i modekretsar. Det var kungabröllop som inspirerade till vita brudklänningar. Prinsessan Dianas vackra brudklänning 1981 satte igång en trend med vita romantiska bröllopsklänningar.

En knä- eller vadlång klänning med vid kjortel kallas för dansklänning. 1918 uppstod Etuiklänningen, på 1920-talet blev den populär och fick sin comeback på 1960-talet genom Jackie Kennedy samt i sluet på 1990-talet. Det är en fodralklänning, rak klänning utan krage, ofta åtsittande och knälång. Urringningen är oftast oval el vågrätt samt att den är skuren i ett stycke.

Flapperklänning är ett annat ord för Charlestonklänning och är en skjortaktig klänning. Den var högsta mode på 1920-talet och har smala axelband, lågt sittande midja som ofta döljs av ett skärp.

Fri frakt

De flesta av våra listade återförsäljare erbjuder fri frakt.

Fria returer

Många återförsäljare erbjuder även fria returer.

Betala när du fått varan

Flertalet återförsäljare erbjuder möjligheten att betala först när du fått din beställning.